Amatørradio - kommunikation og teknik                            

Forside

Amatørradio Der var engang Topmoderne teknik Certifikatkursus / Radioprøve PR videoer Links Om os / kontakt
   
 

Topmoderne teknik.......

baseret på den sidste nye digitale signalbehandling og computerteknologi er nutidens amatørradio udstyr selv i den billige ende af prislisten, i dag helt på højde med det udstyr der benyttes kommercielt - og som regel er det faktisk det samme udstyr, bare med et andet navn når man taler om udstyr til brug indenfor f.eks. militær eller de landmobile tjenester.

Selvbyg, ombyg og forbedring af grejet er stadig en vigtig hjørnesten i amatørradiohobbyen - alt kan efterhånden købes færdig bygget, men meget kan man nu stadig lave både bedre og billigere selv.

F.eks. koster et velfungerende kommercielt fremstillet PA-trin stadig en mindre formue - her kan man (hvis man ikke er for "fumle fingeret") stadig sagtens være med som selvbygger.

 

Det område hvor de allerfleste kan være med som selvbyggere er indenfor antennerne. Her kan stort set alt også købes færdigbygget - men når det kommer til en løsning der er tilpasset dine helt personlige ønsker og muligheder, er der så mange hjælpemidler at det næsten ikke kan gå galt. 

   

Selvfølgelig er der undtagelser, men med en moderne SWR-analysator der bruges til at bestemme hvordan tilpasningsforholdet er mellem din sender/modtager, i forhold til antennen du bygger eller lige har sat op, er det en forholdsvis enkel sag. Hvor godt - er en anden sag, men også her er der meget hjælp at hente i diverse bøger, på internettet - eller i den nærmeste EDR lokalafdeling.

  

Er interessen mere rettet mod elektronik - altså printplader og komponenter, er der de sidste år sket noget der vel næsten kan kaldes en revolution indenfor området med måleinstrumenter og grej.

 

Tidligere skulle man lægge mange "tusindlapper" på bordet for at købe et godt gammelt oscilloskop der var blevet i overskud et sted, og som regel havde set bedre dage.

 

Sådan noget brugt udstyr er der rigtig meget af på markedet - og man kan sagtens være heldig og gøre en rigtig god handel, men helt nyt topmoderne udstyr er i dag kommet ned i en pris hvor alle kan være med f.eks. finder man let et 60MHz digital oscilloskop til under 2000,- kr. eller hvis ambitionerne er lidt større en spectrumanalysator med tracking generator til under 10.000,- kr. Det samme gælder for stort set alt andet målegrej og udstyr - nyt koster ikke længere et kæmpe beløb.

Skal man bruge en stak printplader til f.eks. et afdelingsprojekt er det nu blevet så billigt, at selv mindre mængder (10 stk.) med fordel kan købes færdig ætset, boret og trykt. Prisen er stort set den samme som det koster at købe fotoprint - og så slipper man selv for bøvlet med jernklorid.

 

Indenfor stationer til de forskellige frekvensbånd har udviklingen heller ikke stået stille - her finder man i dag et meget bredt udvalg af nye rigtig gode radioer til forholdsvis billige penge. F.eks. er det nemt at finde en rimelig 145/ 435MHz dualband radio til bare 3000,- kan man nøjes med en til kun 145MHz findes de helt ned til bare 1500,- kr. og håndholdte radioer til VHF / UHF fås i dag til under 1000,- kr.

 

Indenfor radioerne til kortbølge (HF) oplever man det samme - en rimelig begynder radio findes let til under 10.000,- kr. - man kan også købe en radio til lang over 100.000,- kr. men det er jo nok de færreste der starter der, og grundlæggende kan de næsten det samme.

 

Selvfølgelig er der forskel på pris, kvalitet, og hvad de forskellige modeller kan - men en ny radio eller måleinstrument (med garanti) skal jo ikke koste mindre end brugt grej, man fra tid til anden ser udbudt til salg. Og den radio der for 20 år siden "var toppen af kransekagen" er måske ikke helt på toppen længere - et godt råd er at spørge andre til råds, inden du køber.

 

Det er jo altid både sjovere, nemmere og sikkert meget billigere at købe det rigtige første gang.

Har du interesse for at arbejde med f.eks. D-star, er det jo temmelig afgørende at du får fat på noget udstyr der også kan bruges til dette - er du i tvivl er der helt sikkert hjælp at hente i den nærmeste

EDR lokalafdeling, eller måske hos en aktiv radioamatør du kender i forvejen.

 

 

Topmoderne udstyr og Amatørradio er altså to ting der hænger ualmindelig godt sammen

- og det behøver absolut ikke at koste en formue at komme i gang.

 

 

 

 

www.amatørradio.dk

Alle tekster og billeder tilhører EDR Esbjerg Afdeling - Copyright 1937-2019.